Home > Günlük, İnternet > Bedava(!) Müzik

Bedava(!) Müzik

Kısa bir süre önce TTNet, MÜ-YAP, MSG, MESAM ve MÜYORBİR ortak bir açıklama yaparak TTNetMüzik platformunu duyurdu. Yapılan anlaşma ile TTNet abonelerinin MÜ-YAP’ın Dijital Müzik Platformu’nda yer alan 80 binin üzerinde yerli şarkıyı ücretsiz indirebileceği iddia ediliyor. Acaba ne kadar ücretsiz?
TTNetMüzik’in iki tip üyeliği var: standart üyelik ve gold üyelik. Gold üyeler ayda 500 şarkıya kadar bilgisayarlarına indirebiliyor. Standart üyeler ise ayda sadece 10 şarkı indirebiliyor. TTNet’in en çok kullanılan bağlantı paketi olan 1 Mbit 4 GB kotalı paket dışındaki tüm paketlerine gold üyelik hediye edilirken ADSL kullanıcılarının tahmini olarak yüzde 70’den fazlasının kullandığı 1 Mbit 4GB kotalı pakete standart üyelik veriliyor. Standart pakete sahip ADSL abonelerinin, gold abonelik’ten yararlanabilmeleri için aylık 5 YTL(29 Şubat’a kadar üye olunduğu takdirde 2 YTL) ek ücret ödemeleri gerekiyor. Bunlar buzdağının görünen kısmı. Bir de görünmeyen kısmı var: DRM yani Sayısal Hak(sızlık) Yönetimi.

TTNetMüzik Portalı’ndan yararlanabilmek için öncelikle bilgisayarınızda DRM paketrleri ile birlikte gelen Windows Media Player 10 veya 11 yüklü olması gerekiyor. Yani bu müzikleri bilgisayarınızda dinlemek için hangi işletim sistemi ve hangi programı kullanacağınızı dahi DRM belirliyor. Varsayalım Windows XP kullanıyorsunuz ve TTNetMüzik Portalı’ndan yararlanmak için bilgisayarınızı hantallaştıracağını bile bile Media Player 10 ya da 11 yüklediniz. Bu indirdiğiniz müzikleri içinde bulunduğunuz ayın sonuna kadar dinlemek için yeterli. Her ay başında TTNetMüzik portalına girerek DRM lisanslarınızı güncellemediğiniz takdirde daha önce indirmiş olduğunuz parçaları dinleyemiyorsunuz. Ve elbette ki TTNetMüzik Portalı’na girebilmek için ADSL ve Müzik Portalı aboneliğinizi devam ettirmeniz gerekiyor. Varsayalım bunu da göze aldınız ve bir yığın şarkıyı bilgisayarınıza indirdiğiniz. DRM Lisansına göre indirdiğiniz parçaları sadece 3 adet bilgisayarda çalmaya hakkınız var. Sadece tek bilgisayar kullanıyor olsanız bile işletim sisteminizin 3 kez yeniden yüklenmesi durumunda lisanslarınızı yeniden yükleyebilmek için TTNetMüzik’e başvurmanız gerekiyor.
Varsayalım indirdiğiniz dosyaları MP3 çalarınıza yüklemek istiyorsunuz. Bunun için önce MP3 çalarınızın DRM uyumlu(iPOD vs.) olması gerekiyor. Ve tabii ki bunda da sınır var: TTNetMüzik Portalı’ndan indirdiğiniz DRM lisanslı parçaları en fazla iki MP3 çalara yükleyebiliyorsunuz. DRM uyumlu MP3 çalarınız yok yada başka bir sebeple bundan da vazgeçtiniz ve dosyaları CD’ye yazmak istiyorsunuz bunun için de bir sınır var her ay indirdiğiniz 500 dosyadan sadece 100’ünü CD’ye yazabilirsiniz.
Bir de asla okunmayan ve her zaman okunmadan onaylanan Son Kullanıcı Lisans Anlaşması (EULA) var. TTNetMüzik Portalı’nın EULA’sına göre indirdiğiniz parçaları herhangi bir topluluğa dinletmeniz, Internet kafeler gibi “umuma açık” mekanlardan indirmeniz yasak. adresinden EULA’nın tam metnine ulaşabilir ve inceleyebilirsiniz.
Dünyanın her yerinde Müzik Tekelleri ölü-doğan bir sistem olan DRM’yi yaygınlaştırmak için benzer kampanyalara girişiyorlar. Dijital platformda müziğin özgür kalabilmesi, bilgisayarlarımızda ne yapacağımızı kısıtlayan kuralların yaygınlaşmaması için DRM’den uzak durun.

kaynak: www.evrensel.net

Categories: Günlük, İnternet Tags: , , , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.