Linuxda kullandığım programlar
Metin Düzenleyici: Gedit
Linuxda düz metinlerle uğraşırken genelde gedit kullanıyorum. Hatta çoğu zaman program yazarken gedit kullanıyorum. Kodları renklendirebilmesi sayesinde ne yazdığımı sorun yaşamadan anlıyorum. Ayırıca eklentilerden Embeded terminal(tümleşik terminal)i kullanarak terminal açmaya gerek duymadan kodlarımı derleyebiliyorum.
Müzik: Rhythmbox
Müzik dinlerken kullandığım programın elime ayağıma dolaşmasını pek sevmem, ve gerektiği zamanda hemen ulaşabilmek isterim. Rhythmbox araç çubuğuna yerleşebildiği için hem elime dolaşmıyor hemde istediğimde hemen ulaşabiliyrum. Lastfm ekletsi ile lastfm’in niğmetlerinden yararlanabiliyorum,
Video: Totem – Vlc
Film izlerken totem benim işimi görüyor. Alt yazı desteği olması ve filmleri sıraya sokabilmem bana yetiyor. Ancak p3 700 mhz & 128mb sdram li internet canavarımda kasılmaya neden oluyor. Bu nedenle bu makinada genelde vlcyi kullanıyorum.
Web tarayıcı: Firefox – Opera – Epiphany
Genelde Firefox kullanıyorum, hızı tab desteği ve eklentileriyle gönlümü tamamen ona kaptırdım. Ancak linuxta windosta olduğu kadar verimli çalışmıyor, ve bazen çok can sıkıcı olacak şekilde kilitleniyor. Böyle zamanlarda operaya geçiş yapıyorum ama firefoxa dönmem uzun sürmüyor. İnternet canavarımla internette fazla gezinmediğim için epiphany işimi görüyor. Firefoxtan sonra kalas gibi geliyor insana daha çok geliştirilmesi gerekiyor.
Sözlük: Qtsözlük
Hemen hemen aradığım bütün kelimeleri qtsözlükte bulabiliyorum.
Masaüstü: Gnome – Xfce
Hızı ve sadeliği ile gnome kendini tercih ettiriyor. Ancak internet canavarımdan tam verim alabilmek için xfce kullanmam gerekiyordu. İnternet canavarından ubuntuyu kaldırıp debian kurunca gnome ile muhteşem performans almaya başladım.
Email: Evolution
Email için çok fazla araştırma yapmadım, evolution bana yetti.
Terminal: Gnome-termial
Biraz özelleştirip, arka planı şeffaf yapıp üstüne menüyüde kaldırırsanız tadından yenmez.
Irc: Xchat
Irce fazla girmem ama girdiğimdede bu program işimi gayet iyi görüyor.
Ftp: Filezilla
Windowstanda alışık olduğum için gayet hoşuma gidiyor. Eski sürümlerinde sürükle bırak desteği linuxta yoktu ancak şimdi oda var. O nedenler gayet hoş.
Dosya tarayıcı: Nautilus – Thunar
Gnome’un temel dosya tarayıcısı olduğu için kullanımı gayet hoş. Ancak zayıf sistemlerde thunar gayet verimli çalışıyor.
Resim görüntüleyici: gnome-eye
Hızlı ve sağ-sol tuşlarını kullanabilmem sayesinde işimi görüyor. Ancak hareketli resimleri hareketli olarak gösterse tadından yenmeyecek.
Ofis: Open Office
Fazla söz söylemeye gerek yok sanırım.
p2p: Gtk-gnutella:
Birçok paylaşım ağına bağlabilen, hızlı ve kullanımı kolay olduğu için tercih ediyorum.
Torrent: Azureus
Çok fazla araştırma yapmadım ama ihtiyaçlarıma cevap verdi. Gerçi 128mb ramin %40 – %45ini yiyor. Daha hafif bir istemci bulmam lazım.