Home > Gezegen, Günlük, Linux > Linuxta kullandığım programlar – Güncellendi

Linuxta kullandığım programlar – Güncellendi

Uzun zamandır canım sıkılıyor, yapacak bir iş bulamıyordum, can sıkıntısından eski yazılarımı kurcalarken kullandığım programların çoğunun değiştiğini farkettim, ve bu yazıyı güncellemeye karar verdim. Sıkıntıdan bir yarım saat çaldım:) mutlu sayılırım, umarım işinize yarar.

Metin Düzenleyici: Mousepad
Uzun zaman gedit kullandım, hatta program yazarken bile gedit kullandım. Ancak yaptığım işlere bakarak, programın çok kastığını farkettim. Birde üstüne geany programının geditten hızlı açıldığı görünce başka arayışlara girdim, bu noktada mousepad beni tatmin etti. Bir xfce projesi olan mousepad gerçekten basit, sade ve hızlı.

Müzik: MPD Sonata
Müzik dinlerken kullandığım programın elimin altında dolaşmasını pek sevmem, gerçi birçok program kendini araç çubuğunda saklayabiliyor, ancak her bilgisayarı açtığımda yeniden müzik programını açmak pek hoşuma gitmiyor. MPD daha x açılmadan bana müziğimi sunmaya başlıyor. Gerçi okulda bilgisayarı açtığımda sıkıntı çıkabiliyor:)


Video: Mplayer
Belkide arayüzü en berbat olan yazılım mplayer:) fakat özelliği en fazla olan, en özelleştirebilir programda mplayerdır bana göre.

Web tarayıcı: Firefox
Genelde Firefox kullanıyorum, hızı tab desteği ve eklentileriyle gönlümü tamamen ona kaptırdım. Ancak linuxta windosta olduğu kadar verimli çalışmıyor, ve bazen çok can sıkıcı olacak şekilde kilitleniyor. Ama 3.x serisi ile baya bir iyileşme sağladı.

Sözlük: Qtsözlük
Hemen hemen aradığım bütün kelimeleri qtsözlükte bulabiliyorum.

Masaüstü: GnomeXfce
Hızı ve sadeliği ile gnome kendini tercih ettiriyor. Ancak internet canavarımdan tam verim alabilmek için xfce kullanmam gerekiyor.

Email: Evolution
Email için çok fazla araştırma yapmadım, evolution bana yetti.

Terminal: Gnome-termial
Biraz özelleştirip, arka planı şeffaf yapıp üstüne menüyüde kaldırırsanız tadından yenmez.

Irc: Xchat
Irce fazla girmem ama girdiğimdede bu program işimi gayet iyi görüyor.

Ftp: Filezilla
Windowstanda alışık olduğum için gayet hoşuma gidiyor. Eski sürümlerinde sürükle bırak desteği linuxta yoktu ancak şimdi oda var. O nedenler gayet hoş.

Dosya tarayıcı: NautilusThunar
Gnome’un temel dosya tarayıcısı olduğu için kullanımı gayet hoş. Ancak zayıf sistemlerde thunar gayet verimli çalışıyor.

Resim görüntüleyici: gnome-eyegThumb
Hızlı ve sağ-sol tuşlarını kullanabilmem sayesinde işimi görüyor. Ancak hareketli resimleri hareketli olarak gösterse tadından yenmeyecek. gThumb resim üzerinde çeşitli düzenleme işlemleri sağladığı için bazen çok işlevsel oluyor.

Ofis: Open Office
Fazla söz söylemeye gerek yok sanırım.

p2p: Gtk-gnutella
Birçok paylaşım ağına bağlabilen, hızlı ve kullanımı kolay olduğu için tercih ediyorum.

Torrent: TorrentFluxTransmission
İnternet canavarı 7×24 çalıştığı için ona X’e gerek duymayan daemon halinde çalışacak bir torrent istemcisi gerekiyordu. TorrentFlux web browser ile kullanındığı için benim ihtiyacımı yeterince karşılıyordu. Ağa bağlı herhangi bir bilgisayardan yönetebilmesi, kullanmam için başka sebep bırakmıyor. Kişisel bilgisayarımdan kısa süre için torrent ihtiyacım olursa transmission kullanıyorum. Sade, basit ve hızlı.

RSS reader: Liferea
RSS feedlerini takip etmek için Liferea kullanıyorum. Sanırım gnome için pek bi alternatifi yok.

Yapılacaklar listesi: gTodo
Kullanma sebebim basit olması. Gerçi çok basit, kafama göre başka program bulamadım. Kendim yazayım dedim ama okadar kabiliyetli olmadığımı farkettim.

Şifre yöneticisi: gpass
Sadece kendi işi yapıyor ve hızlı.

Anlık mesajlaşma programı: Pidgin
Elime ayağıma fazla dolanmıyor, ihtiyacım olan bütün protokolleri destekliyor, çok hoş bir arayüzü var, titreşim geldiğinde titrememesi beni mestediyor:)

Twitter istemcisi: twitux
Ara yüzü çok hoş değil ama işimi görüyor.

  1. anonim
    February 7th, 2010 at 23:33 | #1

    çok güzel bir site, çok işime yaradı 🙂 teşekkürler.

    browser olarak niçin google chrome değil de firefox kullandığınızı açıklar mısınız lütfen?

    bir de rhythmbox tan niçin vazgeçtiğinizi açıklarsanız sevinirim. startup manager a komut ekleyince kendisi simge durumunda açılıyor zaten. simgesine sağ tıklayıp çal deyince başlıyor.

    bi de programlara verdiğiniz linkleri yeni sayfada açılacak şekilde ayarlarsanız daha güzel olur bence.

  2. February 12th, 2010 at 14:47 | #2

    Bu listeyi yaptığım sırada chromum linux versiyonu yoktu:)
    Bir süre kullandım. Çok hızlı çalışıyordu. Hayran kaldım 3 hafta kadar firefoxu açmadım bile. Ama güncelleme yaptıktan sonra(Pardus 2009.1) çok sorun çıkarmaya başladı. Bende firefoxa geri döndüm.

    Eskisi gibi düzgün çalışırsa tekrar kullanmaya başlarım ama firefoxu hiç arkaplana atmam:) Onun geniş eklenti yelpazesi firefoxu vazgeçilmez kılıyor.

  3. December 12th, 2010 at 19:58 | #3

    rss konusunda ben RSSOwl kullanıyorum…

  4. December 12th, 2010 at 20:37 | #4

    İnceledim biraz, güzel birşeye benziyor. Ama bende google reader’a gönlümü kaptırdım. Birden fazla bilgisayar kullanınca google reader’a teslim olmak zorunda kaldım. Ama google reader ile senkron olabilen bir rss okuyucu bulabilirsem kesinlikle ona geçeceğim.

  1. No trackbacks yet.